The Queer Archive Festival: Eπιστρέφει τον Ιούνιο με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

the queer archive festival ecf80ceb9cf83cf84cf81ceadcf86ceb5ceb9 cf84cebfcebd ceb9cebfcf8dcebdceb9cebf cebcceb5 cf84ceb7cebd cf85cf80cebfcf83

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: la strada del successo –>

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: seo e posizionamento sui motori –>

drag tour bus

Το TheQueerArchiveFestival, αφού συστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό με μεγάλη επιτυχία πέρυσι, επιστρέφει ξανά τον Ιούνιο του 2021 στο κέντρο της Αθήνας, με μια μεγάλη γιορτή της πλούσιας και ζωηρής queer κουλτούρας της πόλης, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το δεύτερο TheQueerArchiveFestival, από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου, προτείνει, για άλλη μια χρονιά, ένα ενδιαφέρον, πρωτότυπο, παιχνιδιάρικο και τολμηρό πρόγραμμα πολυμεσικών εμπειριών, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Πιστό στην ανάδειξη νέων ταλέντων, αλλά και στη στήριξη εδραιωμένων, εγχώριων ή μη καλλιτεχνών, το φεστιβάλ επιθυμεί να προβάλει τη διαρκώς αναπτυσσόμενη queer καλλιτεχνική σκηνή, η οποία αντανακλά τη σύγχρονη queer κουλτούρα, υμνεί τη διαφορετικότητα και προωθεί τη συμπεριληπτικότητα.

Από τον Wolfgang Tillmansέως τον Βασίλη Κεκάτο, από τον TamirDavid έως την DynnoDada, από τη Χριστίνα Τριχά έως τον AndyJames, από το αφιέρωμα στην avant-pop μουσικό Sophie έως τις συζητήσεις για την ελληνική queer καλλιτεχνική σκηνή, η Αθήνα συντονίζεται με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Για 4 ημέρες, το TheQueerArchiveFestival παρουσιάζει σε απρόβλεπτους χώρους στο κέντρο της Αθήνας βίντεο εγκαταστάσεις, εκθέσεις, περιπάτους, συζητήσεις, διαδραστικά έργα τέχνης και περφόρμανς που αφορούν θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου, από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Άρεως έως γκαλερί και κινηματογράφους.

Το φεστιβάλ υποστηρίζεται και πάλι από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που πιστεύει σε έναν πολιτισμό ως σημείο συνάντησης των ανθρώπινων διεκδικήσεων και της ελευθερίας έκφρασης και μιλά μέσα από τη δράση της για τα αυτονόητα δικαιώματα της LGBTQIA+ κοινότητας. Φέτος,το TheQueerArchiveFestival διευρύνει τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας OnassisAiRπροσφέρει φιλοξενία και δημιουργικές συζητήσεις των καλεσμένων του φεστιβάλ με τη μεγάλη και διεθνή οικογένεια καλλιτεχνών που δημιουργούν μέσα από το ερευνητικό ταξίδι του OnassisAiR στον χώρο των τεχνών.

NeigeSanchez

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το TheQueerArchiveFestival φέρνει κοντά καλλιτέχνες, επιμελητές, ακτιβιστές, καλλιτεχνικούς χώρους και θεατές σε μια γιορτή για όλη την πόλη. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει Έλληνες και διεθνείς κορυφαίους καλλιτέχνες, αλλά και ανερχόμενα νέα ταλέντα.

Φέτος, το φεστιβάλ φιλοξενεί το βίντεο “LifeGuarding” του σπουδαίου Γερμανού φωτογράφου WolfgangTillmans, ένα βίντεο-κολάζ σε επιμέλεια του MichaelAmstad,που εξερευνά τη ρευστότητα μέσα από εικόνες κατακερματισμένων ανθρώπινων μελών, φρούτων και εντόμων, και των κυμάτων του Ατλαντικού ωκεανού (Space 52). Ακόμα, το έργο “Herma”, μια σειρά σχεδίων του Ισραηλινού καλλιτέχνη TamirDavid,που εξυμνεί τις συνεχείς αλλαγές στις αντιλήψεις, αλλά και τις αναπαραστάσεις, σε σχέση με το φύλο, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην αθηναϊκή καλλιτεχνική σκηνή (HausNAthen). Επιπλέον, το φεστιβάλ συνεργάζεται φέτος με το αγαπημένο Shamonette και, μαζί, μας προσκαλούν να επιβιβαστούμε σε ένα ζωηρό, πρωτότυπο και διασκεδαστικό “DragBusTour” μέσα στην πόλη της Αθήνας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ζωντανές περφόρμανς από καλλιτέχνες της εγχώριας drag σκηνής, ή ακόμα να αποτίσουμε φόρο τιμής στην καταξιωμένη avant-pop μουσικό Sophie. Παράλληλα, και με ανάθεση του φεστιβάλ, ο πολλά υποσχόμενος νέος Έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος δημιουργεί τη φωτογραφική σειρά “Rooftoplovers” με LGBTQIA+ ζευγάρια να μας δείχνουν πώς είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι πάνω από το σκληρό τοπίο της Αθήνας (Misc).

Οι συμμετοχές συνεχίζονται με την ηδονοβλεπτική videoart “Tethered” του πολυμεσικού καλλιτέχνη Daniel Pinheiro από τη Βενεζουέλα, τη site-specificπερφόρμανς “TheThinkerPerformsLive” της DynnoDada, το τριμερές γλυπτό “ComfortZone” του AndyJames, την επιλογή βίντεο έργων “TobeWillingtoMarchintoHellforaHeavenlyCause”,σε επιμέλεια της curator Marina Doritis, την παιχνιδιάρικα διαδραστική περφόρμανς “BirdWatching” της Χριστίνας Τριχά, τη φωτογραφική αναδρομή “Dialogues” του Γιώργου Στριφτάρη, το φωτογραφικό slideshow “ComfortablyWild” και μια σειρά απόlive φωτογραφίσεις του Νίκου Μενουδαράκου, τη site-based εγκατάσταση “ΚΑΡΤΟΦΙΛΙΑ” της Ερμίνας και της Βασιλικής Αποστολάκη, καθώς και μια συζήτηση γύρω από το θέμα της queer καλλιτεχνικής σκηνής στην Ελλάδα του σήμερα, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Θοδωρής Αντωνόπουλος, με καλεσμένους τοπικούς καλλιτέχνες και επιμελητές.

Τέλος, η δεύτερη έκδοση του φεστιβάλ συμπληρώνεται από το πρώτο τεύχος του KAVLAzine, μιας ανεξάρτητης έκδοσης του TheQueerArchiveFestival, η οποία θα φιλοξενήσει έργα ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτεχνών και έχει ως πρόθεση να πυροδοτήσει μια νέα και ουσιαστική συζήτηση γύρω από την queer αισθητική και εμπειρία στη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό.

Counterpublicity

OPENINGS, EVENTS, PERFORMANCES & PARTIES

ΠΕΜΠΤΗ 3/6
Group Exhibition Opening: Daniel Pinheiro, Andy James, Tamir David, Ερμίνα Αποστολάκη-Βασιλική Αποστολάκη-Φιλία Μιλιδάκη / HAUS N ΑΤΗΕΝ
Performance: Dynno Dada / HAUS N ΑΤΗΕΝ
Exhibition Opening: Wolfgang Tillmans / SPACE 52
Exhibition Opening: Γιώργος Στριφτάρης / EIGHT
The Queer Archive Festival Soirée: Roman &Saradis / HOLLYWOOD PUB

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/6
Exhibition Opening: Βασίλης Κεκάτος / MISC
Exhibition Opening: Marina Doritis/ KICK GALLERY
Panel discussion: Greek queer art today / TRIANON CINEMA
The Queer Archive Festival Soirée: Dodo / HOLLYWOOD PUB

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/6
Interactive Walk: Χριστίνα Τριχά / ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Exhibition Opening: Νίκος Μενουδαράκος / FOKIANOU ART SPACE
Drag Tour Bus: Aria Di Vine, Helena Hudson, Marianah Grindr & Shamonette, TOUR BUS/SHAMONETTE
The Queer Archive Festival Soirée: K.atou & Jacob of Capadoccia, HOLLYWOOD PUB

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/6
Sophie Tribute, Χρήστος Τζοβάρας, Χρήστος Καρούτης, Ηλέκτρα Βόσσου, Ελευθερία Σωτήρχου, Αθανασία Κουτζούχα, Γιώργος Δερέσκος, Μαίρη Γιαννούλα, Ειρήνη Μωραϊτέλλη, Ιλιάνα Κακαράντζα, Μαρίνα Κλάδη, Μαριάννα Τσικμανλή, Μαρία Καμπανού, Ναταλία Καλογεροπούλου, Εβίνη Παντελάκη / ΠΕΔΙOΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
The Queer Archive Festival Soirée: Clubkid & Pepper Levain performance, HOLLYWOOD PUB

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

HAUSNATHEN
https://www.hausn.gr/

MISC 
https://www.instagram.com/misc.athens/

SPACE 52
https://www.space52.gr/

EIGHT
https://8athens.wordpress.com/

FOKIANOU ART SPACE
https://www.fokianou247.gr/

KICK GALLERY
https://web.facebook.com/kick.athens26

TRIANON CINEMA
http://www.trianon.gr/v1/

 

Andy James

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

TheQueerArchive

https://www.thequeerarchive.com/

https://www.facebook.com/thequeerarchive/

https://www.instagram.com/thequeerarchive/?hl=en

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ

Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση / OnassisStegi

https://www.facebook.com/Stegi.Onassis.Cultural.Centre/

https://www.instagram.com/onassis.stegi/?hl=en

https://www.onassis.org/el/onassis-stegi

 

 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ

The Foundry Suites Athens:
https://www.thefoundrysuitesathens.com/

Εrgon House Athens:
https://house.ergonfoods.com/

Korres:
https://gr.korres.com/el/home

Shamonette:
https://www.shamonette.gr

Onassis AiR:
https://www.onassis.org/el/initiatives/onassis-future/residencies/onassis-air/

Hollywood Pub:
https://www.facebook.com/hollywoodpubathens/

TheQueerArchive

Το TheQueerArchive είναι ένα productionhouse που υποστηρίζει και ενισχύει την ανάπτυξη όλων των μορφών queerτέχνης και πολιτισμού, προωθώντας ποικίλες καλλιτεχνικές πρακτικές που πηγάζουν από διαφορετικά ζητήματα και πτυχές της queer ζωής και ύπαρξης, φιλοτεχνημένες τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς, ανερχόμενους και ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες. Τα καλλιτεχνικά μας έργα συχνά υποστηρίζονται από ειδικές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, εργαστήρια ή Q&A’s με καλλιτέχνες και επιμελητές ή ειδικούς προσκεκλημένους. Εκτός από τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την επιμέλεια εκθέσεων, καθώς και διαφόρων πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών παραγωγής και συμπαραγωγής οπτικοακουστικών έργων, συμπεριλαμβανομένων των δημιουργικών ιδεών, της παραγωγής και της εκτέλεσης.

Από το 2020, επιμελούμαστε εξολοκλήρου και διεξάγουμε το TheQueerArchiveFestival που πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Το TheQueerArchiveFestival έχει εξελιχθεί σε ένα πολιτιστικό κέντρο συνάντησης για φορείς της τέχνης, ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες και, τελικά, να συνεργαστούν. Συχνά, επίσης, διοργανώνουμε πάρτι, gigs και immersiveexperiences, σε συνεργασία με brands, clubs και οργανισμούς, δημιουργώντας μια πλατφόρμα,μέσα από την οποία οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί και οι DJsτης οικογένειάς μας μπορούν να συναντήσουν το κοινό τους.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποστηρίζει κάθε χρόνο καλλιτεχνικές δράσεις που αμφισβητούν στερεότυπα και ανοίγουν συζητήσεις για τα αυτονόητα τα οποία πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, καθώς επιθυμεί, όχι μόνο να παράγει πολιτισμό, αλλά να αλλάζει την κουλτούρα των ανθρώπων. Μέρος της αποστολής της είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η έμπρακτη στήριξη στις διεκδικήσεις της LGBTQIA+ κοινότητας και η διαρκής μάχη για δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη. Για το Ίδρυμα Ωνάση, ο πολιτισμός είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα ίσων δικαιωμάτων.

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: la strada del successo –>

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: seo e posizionamento sui motori –>

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *