Top10: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα είδη ψαριών που κατοικούν τους ωκεανούς!

top10 ceb1cf85cf84ceac ceb5ceafcebdceb1ceb9 cf84ceb1 cf80ceb9cebf ceb5cf80ceb9cebaceafcebdceb4cf85cebdceb1 ceb5ceafceb4ceb7 cf88ceb1cf81

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να εξερευνήσουμε μόνο το 20% των παγκόσμιων υδάτων.

Αυτό σημαίνει πως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε όλα τα υδρόβια πλάσματα που κολυμπούν στους ωκεανούς, παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά, στο οποίο εάν συμπεριλάβουμε και τα όντα του γλυκού νερού, φτάνει περίπου τα 30.000 είδη. Παρότι στο μυαλό των περισσότερων, τα ψάρια είναι έμβια όντα εξαιρετικής ομορφιάς και φιλικά προς τους ανθρώπους, αυτή η άποψη δεν ισχύει απόλυτα. Ορισμένα είδη, όπως οι καρχαρίες για παράδειγμα, έχουν πιο σκοτεινές και… αιμοβόρες πτυχές, ενώ η επαφή μαζί τους μπορεί να πάρει επικίνδυνες τροπές.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τα πιο επικίνδυνα ψάρια του βυθού, εξηγώντας συγχρόνως τους λόγους που μία συνάντηση μαζί τους, αποτελεί για εμάς έναν θανάσιμο κίνδυνο!

1# Λευκοί καρχαρίες

Ο λευκός καρχαρίας είναι ένα ψάρι που γνωρίσαμε από τη δημοφιλή ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γρήγορα θηλαστικά. Κατά κύριο λόγο τρέφεται με άλλες ποικιλίες θαλάσσιων ζώων, ακόμη και πτηνών, ενώ είναι το είδος που έχει έχει προκαλέσει τις περισσότερες επιθέσεις σε ανθρώπους.

Picture27

2# Μοιρανίδες

Η μοιρανίδα συγκαταλέγεται στο είδος των χελιών, κολυμπάει στα ρηχά νερά τροπικών θαλασσών και κατοικεί στις ρωγμές που δημιουργούν οι βράχοι των υφάλων. Το «όπλο» της ενάντια σε όποιον της επιτεθεί είναι τα δόντια της, αφού είναι τόσο αιχμηρά που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς και επώδυνους τραυματισμούς.

3# Ψάρι-Πέτρα

Το ψάρι-πέτρα ζει στις παράκτιες, αμμώδεις περιοχές του Ειρηνικού ωκεανού. Η μορφή του που μοιάζει με πέτρα ή κοράλλι σκοπό έχει να παραπλανά και να μην γίνεται εύκολα αντιληπτό. Το «όπλο» του είναι τα αγκάθια που φέρει στην επιφάνειά του, αφού από εκεί εκκρίνει μία τοξική ουσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Η επικινδυνότητα εξαρτάται από την πίεση που θα ασκηθεί στο σώμα του.

Picture28

4# Καντιρού

Το καντιρού είναι ένα παρασιτικό ψάρι που κολυμπάει στον ποταμό Αμαζόνιο και παρά το μικρό μέγεθός του, το οποίο σπάνια ξεπερνά τα 40 εκατοστά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και αιμοβόρο. Το καντιρού ή αλλιώς το «ψάρι οδοντογλυφίδα» τρυπώνει στην ουρήθρα του ανθρώπου, από όπου ρουφάει αίμα με τα βράγχιά του, προκαλώντας φλεγμονή, ακόμη και θάνατο.

5# Λεοντόψαρα

Τα λεοντόψαρα κατοικούν στον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ έναν χρόνο πριν παρουσιάστηκαν και στις ακτές της Κύπρου. Ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο σχήμα και χρώμα που έχουν τα πτερύγιά τους, τα οποία χρησιμοποιούν για να επιτεθούν. Μόλις νιώσουν πως απειλούνται, τεντώνουν τις ακίδες που υπάρχουν στην επιφάνεια των πτερυγίων και με αυτά δηλητηριάζουν όποιον τους απειλεί.

Picture29

6# Φουσκάλα

Οι φουσκάλες ζουν σε ζεστά, αλμυρά και γλυκά ύδατα. Είναι τα… χαριτωμένα ψάρια που όταν αισθανθούν απειλή, φουσκώνουν με νερό και παίρνουν το σχήμα της μπάλα. Τότε, εκκρίνουν την τετραδωδοντοξίνη, μία τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Παρότι οι Ιάπωνες τα συμπεριλαμβάνουν στο φαγητό τους, ο καθαρισμός τους γίνεται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους σεφ.

7# Σαλάχι Μάντα

Το σαλάχι μάντα ή αλλιώς το «γιγάντιο διαβολόψαρο», είναι το μεγαλύτερο σαλάχι που υπάρχει στον κόσμο, αφού το άνοιγμά των πτερυγίων του φτάνει ακόμη και τα εννέα μέτρα. Κατοικεί σε τροπικές ή υποτροπικές θάλασσες και τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν. Ωστόσο, έαν τραυματιστεί ή αισθανθεί πως απειλείται, είναι πολύ πιθανό να γίνει επίκίνδινο.

Picture30

8# Ηλεκτροφόρο Χέλι

Το ηλεκτροφόρο χέλι είναι ένα σπάνιο είδος που κατοικεί τα γλυκά νερά του ποταμού Αμαζονίου, στην περιοχή της Νότιας Αμερικής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ένταση του ηλεκτρικούς ρεύματος που μπορεί να παράγει, ξεπερνάει τα 800Volt, παραλύοντας με αυτόν τον τρόπο το θήραμά του.

Picture31

9# Ψάρι-Τίγρης

Το ψάρι-τίγρης μοιάζει αρκετά με τον σολομό εξωτερικά και το συναντάμε σε γλυκά νερά της Αφρικής. Το μέγεθός του σπάνια ξεπερνά τα δύο μέτρα, όμως τα δόντια του είναι τόσο μεγάλα και αιχμηρά, που είναι ευδιάκριτα ακόμη και όταν κλείνει το στόμα.

10# Πιράνχας

Το πιράνχας είναι ένα παμφάγο είδος ψαριού που κατοικεί τα γλυκά νερά του ποταμού Αμαζονίου. Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά, ωστόσο τα κοφτερά δόντια του είναι ο λόγος που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα. Παρότι θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο, στην πραγματικότητα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις επιθέσεων που έχουν καταγραφεί επίσημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *